hits

Sukker - en av våre verste fiender!

kommentarer
Debatten rundt mitt utspill om at sjokolade bør bli dyrere har mildt sagt tatt av. Hovedbudskapet mitt var og er fortsatt at avgift på usunn matvarer bør økes samt gjøre sunne matvarer billigere. Jeg har aldri tatt til ordet for å forby sjokolade slik enkelte prøver å fremstille det. Jeg har heller aldri sagt at jeg tror det alene vil føre til at utfordringene rundt at flere blir overvektige vil forsvinne. Men jeg mener det et viktig og riktig tiltak å øke avgift på sukkerholdige matvarer.

Jeg har også troen på at enkeltmennesket selv skal kunne ta selvstendige avgjørelser. Men samtidig mener jeg vi som politikere skal legge til rette for at det skal være billigere og enklere å være sunn.

Når over halvparten av Norges befolkning er overvektig er det på tide å legge til rette for løsninger som gjør det enklere å velge sunn mat, samt gjøre det enklere og billigere å trene.

Utfordringen i dag er at mange foreldre svikter i kostopplæring og ikke minst i det å være aktiv med barna. Dette er et ansvar du må ta som foreldre, få barna med ut på aktiviteter og ikke minst lær dem å spise sunt. Brødskive med nugatti bør ikke være greit å ha på brødskiva hver dag, O?boy som skolemelk er ikke melk! Det er melk med mye sukker!

Sukker er en av våre verste fiender, det gir større sjanse for fedme, type 2 diabetes, hjertesykdom, kreft og demens. Forebygging er viktig, det skal lønne seg å forebygge sykdom i stedet for å reparere. I mange tilfeller er man så uheldig at det heller ikke går an å reparere.

Mange har argumentert med at dette er et eget valg man selv må ta. Om man vil sitte på ræva hjemme å spise sjokolade så må man få gjøre det. Og jeg er utgangspunktet helt enig. Men man må også se saken i et større perspektiv. Dette handler ikke bare om enkeltmennesker og selvstendige valg, det handler også om våre fellese helseressurser. Det handler om tusenvis av hjerteinnfarkt og andre helseplager som kunne vært forhindret. Det er det vi som skattebetalere som må betale for.

At Mette Hanekamhaug prøver å vrangstille mitt budskap til å bare handle om denne lille sjokoladen får stå for hennes regning. Hadde hun lest hele innlegget hadde hun kanskje sett mer av helheten.