hits

I respekt for alle pelsprodusenter har jeg i dag tatt på min pelsjakke av mink.

I respekt for alle pelsprodusenter har jeg i dag tatt på min pelsjakke av mink. Ikke fordi jeg støtter useriøse aktører. Jeg er opptatt av dyrevelferd innafor all dyrehold. Men mener vi er i ferd med å få et disneyforhold til dyrene våre. Dyrene er i ferd med å bli kosebamser. Mitt utgangspunkt er at det er og skal være forskjell på dyr og mennesker. Dyr er brukt til mat og klær i hundrevis av år. Produksjon av mat og klær er fortsatt viktig, og det skjer forsatt ved at dyr slaktes.

Pelsdyrdebatten har blitt vekket til live igjen, etter at NRK tirsdag kveld viste en dokumentar om norsk pelsdyroppdrett. Regissøren har tidligere produsert filmer for Nettverk for dyrs frihet, en organisasjon som er mot alle former for husdyrhold. Det kom ikke akkurat som en overraskelse at filmen er sterkt kritisk til pelsdyrnæringen. Det er mange virkemidler som kan brukes når du på forhånd har bestemt deg for hva du vil fortelle. Det er tydelig at dokumentaren er klippet slik for å fremstille næringen på verst mulig måte. Det journalistiske arbeidet som er gjort i denne saken er alt annet enn objektivt. Det er som om Torbjørn Røe Isaksen skulle ledet en partilederdebatt der han på forhånd har utropt Erna Solberg som vinner.

Og la meg bare slå fast, jeg er sterk motstander av all dyremishandling. Jeg er opptatt av at alt dyrehold i Norge skal være forsvarlig, enten det dreier seg om en pelsdyrgård, en sauefjøs, en undulat, en kanin eller en hund.

Debatten som har gått i Norge er urettferdig overfor de mange pelsdyrfarmene som faktisk driver veldig forsvarlig, og etter alle lover og regler. Enkelte av bildene som er tatt på pelsdyrfarmer er skremselspropaganda. Innbruddene på farmene blir gjort av fremmede ulovlig på nattestid, og det er derfor ingen tvil om at dyrene blir oppskaket. Dyrene er heller ikke vant til kraftig kamerablitz. Redsel skaper mye av den panikkartede adferden som aktivistene beskriver, og som ellers er i ukjent i dyrenes hverdag. Dette ser vi klart og tydelig i dokumentaren.

Som i andre husdyrnæringer er Mattilsynet fremste kontrollorgan. I tillegg har veterinærene og Norsk Pelsdyralslag sine egne rutiner. Det norske regelverket for næringen er det strengeste i verden. Næringen har også ilagt/pålagt seg selv ytterligere regler, for å sikre blant annet dyrevelferden. Den er også samstemt om å luke ut useriøse aktører.

Jeg mener pelsdyroppdrett er en forsvarlig næring, også med tanke på dyrehelse. Pelsdyrnæringen er levedyktig og viktig for mange i Norge, faktisk mener jeg den har et stort potensiale til å øke produksjonen fremover. Det må selvfølgelig skje under forutsetning av at farmene har en god dyrevelferd.

Pelsdyrnæringen i Norge er en viktig næring i mange distrikter, og en næring som går godt. Og om man nå skulle kutte produksjonen i Norge, så vil ikke kineserne eller russerne slutte å kjøpe pels. Nei, de vil gå til andre markeder hvor dyr har det ille, og hvor det ikke finnes nasjonale regler og krav til hvordan dyr skal behandles.

Så er det nå faktisk også et faktum at pels har vært en viktig del av menneskets historie. Pelsen er grunnlaget for at vi har klær på oss. Det er et kvalitetsprodukt som demmer godt mot kulden, altså et nyttig produkt. Debatten om pels baserer seg i alt for stor grad på følelser ut fra enkeltbilder. Nå må vi se næringen i en helhet.

Pelsdyrnæringen i Norge driver en lovlig og regulert næring etter strenge varslede og uvarslede kontroller. Måten denne NRK-dokumentaren er filmet på, er ikke etter etisk og god presseskikk. Jeg skal i alle fall stolt på fylkestingets julebord i kveld kle meg i min flotte minkjakke, produsert i Norge av mink fra norske gårder. Forresten har jeg også en veske fra Michael Kors som også er laget av ekte skinn, i tillegg til en jakke med ekte pelskrage. Og jeg er en skikkelig dyrevenn. Men også tydelig på at dyr historisk sett er brukt til både mat og klær.

 
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar