hits

Vårt nei til IOC, er et ja til idretten!

kommentarer

Norsk idrett er bygget opp av mange grunnsteiner. Dugnad, frivillighet og entusiasme er de viktigste. Den norske folkesjela er kjent for å være nøktern. Fra vi er små barn blir vi tatt med ut i skogen på skitur, med en ryggsekk fylt med kvikk lunsj, appelsin og en termos med noe varmt å drikke.  Disse verdiene endte i en totalkrasj med IOC sine verdier. Som handlet om cocktail-party med kongen, om rett farge på interiør, om egne kjørefelt, om ubegrenset tilgang til minibar, om ulike varmretter som skulle serveres IOC-medlemmer mellom øvelsene.  Det ble ikke forenelig for nordmenn som forbinder idrettsarrangement med bålkaffe og pølse i brød.

 

I dette tilfellet handler det ikke om partitilhørighet. Det handler om noe av det viktigste for oss nordmenn. Det handler om folkesjela. Den kødder ingen med.

 

IOC sin kravliste er kanskje noe vi burde reagert på tidligere. Men den viser en skremmende utvikling, og et syn på en overklasse som virkelig skal godte seg under lekene. IOC er mer opptatt av hvordan sine egne styremedlemmer skal behandles under arrangementet, enn de er av utøvere og tilskuere. Det er et tydelig tegn på at maktarrogansen har gått for langt. 

 

De olymiske leker er ikke det de en gang var, og IOC har mye av skylden. Når IOC-medlemmene blir med det norske folk ut i skogen for å drikke bålkaffe, og heie frem utøverne, det er først da vi har verdiene på plass. For idrett er mye mer enn bare prestasjoner. Idrett er dugnad, bålkaffe, engasjement og frivillighet. Den dagen disse grunnverdiene er borte, vil vi alle bli som IOC-pampene. Derfor var det så viktig at Norge sa nei til denne utviklingen.

 

Jeg elsker vinteridrett, jeg elsker å se Norge vinne gull i ulike vinterøvelser. Og jeg reagerer når enkelte idrettshelter i dag står frem og sier at konklusjonen om å droppe en norsk OL-søknad er en skandale,  og at Erna Solberg og andre politikere som har vært motstandere ikke bør vise seg på idrettsarrangementer i fremtiden. Da blir jeg provosert. For dette handler ikke om å si nei til idrett. Dette handler først og fremst om å si nei til IOC sin utvikling av arrangementet. Norge har med sitt nei, samtidig sagt ja til at det fortsatt er idretten som er viktigst, og ikke pampene i den internasjonale olympiske komite. Dette er langt fra en skandale,  det er et tydelig og viktig signal til IOC om at vi sier NEI til deres milliardfest uten verdier og sjel.  Jeg skal fortsatt heie frem de norske utøverne i store idrettsarrangementer, de skal vi være stolte av. De jeg ikke heier på er IOC.

 

Jeg skal stå stolt på fremste rekke i VM i Falun å heie både Northug og Bjørgen inn til gull,  med norske flagg i kinnene, kvikklunsjen og kaffen i sekken. For vårt nei til IOC, er et ja til idretten, til verdiene og grunnsteinene som hele idretten er bygget opp på. Den dagen grunnsteinene svikter, vil også utviklingen stoppe opp.