hits

De skitne olympiske leker.

kommentarer

 

Det er det vi bør omtale prosessen som har vært rundt et fremtidig OL i Oslo og Norge. Og om Norge skulle få tildelt lekene, er det navnet arrangementet burde få. Prosessen både fra idrettstyret og ikke minst fra IOC er to svært gode grunner til å si klart nei til et OL i Oslo.

«Hele Norges OL» prøver fortvilt Oslo2022 å selge inn som slagord til det norske folk.  Desperate folk i ledelsen Oslo2022 prøver nå å gjøre alt det de kan for å sjarmere norges folk til å bli mer positiv til et OL med en prislapp på flere milliarder av kroner.

Tidligere i år kontaktet de den dyktige nordlendingen og fotograf Ole Christian Salomonsen for å bruke nordlysfilmene hans for å promotere Oslo-OL. De fikk klart svar fra Salomonsen; «Denne OL-saken er den mest råtne prosessen jeg har bevitnet i mitt voksne liv. Lobbyvirksomhet og maktmisbruk over det hele, i all offentlighet. (...) Å vise bilder fra Nord-Norge for å fiske anerkjennelse og stemmer hos IOC og OL-topper i Sotsji til et OL i Oslo blir så skittent som det går an». Salomonsen ble en helt i nord etter svaret. Motstanden i nord ble kanskje enda større etter denne frekke manøveren fra idrettsforbundet.  Strategien om å sjarmere nordlendingene gikk ikke. Det må da være måte på hvor billig de tror vi selger oss?  

Den neste strategien til gjengen i Oslo2022 var å få kysten mer positiv til milliardlekene i hovedstaten. De ville nå ha med seg fiskeri og havbruksnæringen for å profilere samt få politisk backing fra næringen til å støtte opp OL.  Det var næringen skeptisk til. Så lyktes ikke det heller for pampene i Oslo2022.

Neste strategi var klar. Den ser ut til å ha lyktes.  Nøkkelen var Thorhild Widvey, kulturministeren. Heretter kaller jeg henne kulturminister for IOC. Hun skal representere kulturlivet i Norge, akkurat det kan ikke sies om kulturministeren på dette tidspunkt. For tidligere denne uken kom det frem at Widvey, når IOC skulle godkjenne Oslo som søkerby satte hardt mot hardt og sa Norge ikke kunne ta noen forbehold. Widvey godtok kravet fra IOC.

Det betyr at IOC er sikret alle sine rettigheter, og at det til enhver tid er IOC og de samme forbundene som har det siste ordet. Slik kan ingen ennå vite i hvilken grad planlagte OL-anlegg vil bli godtatt. Når man har forpliktet seg til IOC-charteret, har man også forpliktet seg til at det er IOC som setter de økonomiske rammene og som kan pålegge Norge å bruke penger på en helt annen måte enn vi ønsker. Det eneste vi vet er at IOC bestemmer, og at OL-charteret, designet for å sikre IOCs interesser, er det som gjelder.

Og det er nettopp dette vi har sett gang på gang er feil med IOC. Tidligere i år ble det brukt som argument at OL i Oslo ville være en anledning til å endre IOC. Vel.. Widvey har skrevet under og godtatt det motsatte. IOC krevde, Widvey godtok. Slik vi er vant til å se IOC opptre. Hva sitter Norge igjen med om vi blir søkerby?  Vi sitter igjen med det samme gamle IOC som viste sin arrogante side under OL I Sotsji. Kravene Norge skulle stille for å endre IOC har Widvey gitt etter for. Svakt.

Den beste måten og nå skulle endre IOC på er å si nei til å arrangere et OL i Oslo og Norge. Det verste er at enkelte organer i idretten opererer på samme måte som IOC. Og det er vel kanskje der det største problemet for Norge ligger. Nå er det viktig at folket fortsetter å ytre sin skepsis både til bruken av milliarder på en fest i Oslo, men minst like viktig er oppgjøret med IOC og prosessen som har gått i Norge nå. La ikke skattepengene våre gå rett i lomma på IOC-toppene.