hits

Det handler ikke om lønna til bonden, det handler om ja eller nei til norsk mat!

kommentarer

 

I dag har jeg kledd meg bondelaget sin t-skjorte, jeg er klar til å gå i tog sammen med tusenvis av folk som støtter norsk matproduksjon. 

 

Bare dager etter det norske folk feiret grunnloven er det nå duket for enda et tog i Oslos gater. Mat og energi er nødvendige forutsetninger et land må ha for å kunne vokse. Vi kan ikke bygge vårt land på at vi skal importere all mat i fremtiden.

 

Realiteten er at èn milliard av verdens befolkning sulter i dag, og vi har en økende global matkrise på gang. Mange land er rammet av sult. Lille, vakre, idylliske, fantastiske Norge med en glisende landbruksminister ønsker å importere billig mat fra utlandet. Vi har mange fattige land Listhaug kan ta fra for å forsyne det norske folk.  Resultatet av politikken blir flere sultne og døde i fattige land. Det blir et gjengrodd Norge med færre matprodusenter og mindre mangfold av mat. Det er flaut å ha en regjering og en landbruksminister som ikke bryr seg om å ivareta de som produsere norsk mat, og ikke minst om den norske forbrukeren som forsyner seg av maten.

 

Jeg oppfordrer forbrukeren, altså folk flest som spiser sikker norsk mat hver dag om å nå reagere. Jordbruksoppgjøret handler ikke om lønna til bonden. Den handler om vi skal fortsette å ha norsk mat i butikkhyllene.

 

Frp med Listhaug i spissen sier de skal ha en ny kurs, og at de ikke vil fortsette «seigpiningen» av dagens landbruk. De svarer med et brutalt nakkeskudd.  Listhaug må skjønne hvilket land det er hun er landbruksminister i. Mange plasser har de ikke arealer nok til å ha gigantiske bruk.  Resultetet vil da bli få bruk sentralisert på østlandet. Er det et slik Norge vi vil ha? Det er de små brukene sammen med de få store som i dag bidrar til matproduksjonen. 

 

Jeg er selv fra en familie hvor begge mine foreldre er i full jobb ved siden av å ha et sauebruk på 60 vinterfora sau. Hobby kaller FrP det. Om mine foreldre hadde brukt den tiden de bruker på de sauene på en «vanlig» jobb ville de tjent dobbelt så mye. Det er fjøsstell fra morgen til kveld. Nå i lammingen er det fjøsstell dag og natt. Jeg vil si at landbruksminister Listhaug viser disse bøndene svært lite respekt for den jobben de gjør. Ringvikningen av alle bruk er viktig og betydelig også for næringslivet rundt enten det er slakteri, byggevarekjeder osv.

 

Jeg blir litt betenkt og litt provosert når det eneste FrP snakker om er de fæle landbrukssubsidiene bøndene får. Det er alltid en negativ omtale om de som står på for å opprettholde norsk matproduksjon. Et viktig moment i denne debatten er at det er forbrukeren som er like mye subsidiert som bonden. Det er et valg om vi skal ha norsk mat eller ikke. Valget er for meg enkelt, det er et klart og tydelig ja. Verdens rikeste land bør ta seg råd til å brødfø egen befolkning.

 

At det ble brudd i årets jordbruksforhandlinger er ikke overraskende. Det kan nevnes at tilbudet i fjor var på 1020 millioner, i år var det på 150 millioner. Listhaug sier hun er skuffet. Bullshit. Jeg er ganske sikker på at Listhaug er fornøyd. Med respekt å melde, mener jeg Listhaug og FrP her viser sitt sanne arrogante jeg. Sannheten er at deres landbrukspolitikk vil føre til mer import av mat og mindre norsk matproduksjon. Og de er sikkert veldig fornøyde med situasjonen akkurat nå. Listhaug har jo ved flere anledninger gitt glisende utrykk for at hun hadde regnet med et brudd. Da tar du ikke næringsgruppen du jobber for på alvor, snarere tvært i mot. Jeg vil betegne det som en arrogant og barnslig oppførsel. 

 

Jeg var en av de som sa vi ikke skulle kritisere Listhaug før hun hadde kommet seg inn dørene i landbruksdepartementet slik mange gjorde da det ble klart at FrP skulle ta over landbruksdepartementet. Men når en landbruksminister sitter på en pressekonferanse sammen med landbrukets organisajsoner og fremfører faktafeil på faktafeil blir jeg bekymret. Norge er ikke en flat mark, tvert i mot. Det er ulike utfordringer rundt om i dette landet som krever ulike løsninger. Dette handler om næringslivet i hele Norge, det handler om norsk mat, det handler om norsk natur og det handler om ta et ansvar for å produsere mat til en stadig økende befolkning. Det er det verdt å gå i tog for i dag.