hits

Russetid på kredittkort.

kommentarer

Det begynner å nærme seg russetid. De fleste har allerede fått på seg russebuksen og alt annet stæsj som følger med. Prislappen på russetiden blir dyrere og dyrere.

 

I år er det 7 år siden jeg selv var russ. Og jeg merker meg en enorm utvikling, en utvikling som går i retning av at det er om å gjøre og bruke mest mulig penger på russetiden. Grunnleggende mener jeg man ikke skal blande seg i hva hver enkelt velger å bruke penger på. Men her mener jeg vi nå ser at velferdssamfunnet Norge er i ferd med å vise seg fra sin verste side.

 

Jeg blir skremt når jeg hører russ ta opp forbrukslån eller bruker kredittkort for å finansiere russetiden. Vi leser om gjenger som bruker 2,5 millioner kroner på en russebuss. Det viser meg en gjeng unge som ukritisk bruker millioner av kroner på russetiden. 

 

Russetiden skal være morsom, og er en tid man ser frem til helt fra man begynner på videregående. Det er feiring av en lang skolegang, hvor nå skal begynne på en ny etappe i livet. Russetiden vil jeg også påstå er en viktig tradisjon for avgangselver ved de videregående skolene. Men det er bekymringsfult å se den økonomiske utviklingen som nærmest er i ferd med å ta helt av.

 

Jeg skal ikke skylde på russen og tenåringene denne gangen. Jeg skal skylde på foreldrene. For noen har latt dette skje. Og det er en hel foreldregenerasjon som ikke har klart å takle utviklingen av velferdsamfunnet. I stedet for å ta ansvar for opplæring om peronslig økonomi har det eskalert til at alle skal ha mer. Det handler om å ha den dyreste jakken, den handler om å ha brukt mest mulig penger på russeklær og det handler om å ha den feteste russebussen. Dette gjør at mange unge etter de er ferdig med russetiden går inn i det som enten er arbeidsliv eller videre skolegang med minus på konto og en skremmende holdning til bruk av penger.

 

Nå skal jeg passe meg for å si dette gjelder alle. Men i enkelte av de største byene er dette realitet.  Igjen påpeker jeg at jeg grunnleggende ikke skal mene så veldig mye om hva unge bruker penger på. Men det det er bekymringsfult å se denne utviklingen. Luksusfellen? Det kan fort utvikle seg til at vi får generasjoner som er vokser opp og er ukritiske til egen pengeforbruk. Og det vil få konsekvenser ikke bare for den enkelte person, men også for velferdssamfunnet Norge. 

 

Det er ingen tvil om at mer læring rundt personlig økonomi bør inn i skolen, allerede fra ungdomskolen. Men det må aldri være noen tvil om at hvordansvaret ligger hos foreldrene. Det er ikke skolen som skal oppdra barna våre, det er det foreldrene som skal.