hits

Kvinner selv er blitt den største utfordringen i kampen om likestilling

kommentarer

Ragni Løkholm Ramberg drar opp en debatt om feminisme i Nordlys. Og jeg er langt på vei enig i hovedbudskapet om at å være feminist ikke er det samme som å «heie» på alle andre kvinner. Jeg har aldri bedt noen heie meg frem, jeg har derimot bedt folk komme med kontruktiv kritikk og ikke drapstrusler når de er uenig med meg. Konstruktiv kritikk er med på å bygge opp sterke kvinner som gjennom mange tøffe kamper kommer seg opp og frem. 


Feminisme for meg handler om akkurat det. Om at vi trenger tøffe kvinner som tørr å ha troen på seg selv. 


Kvinner har dessverre i mange år vært med på undertrykke hverandre med å ha så innmari dårlig tro på seg selv. Og hva er grunnen til det? 


Det er blant kvinner ikke er lov til å være best. Å ha høye tanker om seg selv, enten det at du synes du er ser bra ut eller at du synes du er en dyktig leder, det er ikke lov i den kvinneverden vi lever i. Jeg mener faktisk kvinner selv er deres største utfordring i kampen om likestilling. Det handler ikke om at menn skal spørre om en kvinne vil påta seg et lederverv. Det handler om at kvinner må tre frem og si at «jeg vil!». Troen og stoltheten må bygges opp blant kvinner i dagens samfunn. Og den er det i stor grad kvinner selv som må bygge opp. Da er første bud å slutte og rakke ned på hverandre. 


Kvinner som er stolt av det de har oppnådd bør i større grad vise det, være stolt av seg selv. Debattene som stadig dukker opp er om kropp. Jeg har lagt merke til at om du er en formfull kvinner og kler av deg i media for å sette fokus på kroppspress så er du en helt. Om du derimot er velltrent kvinne som har jobbet hardt for kroppen du har og stiller opp leddkledd, ja da er du bimbo eller tøs. Fellesnevneren blant begge disse senarioene er at de er kvinner som har troen på seg selv.


Kvinner er dessverre eksperter på å bryte hverandre ned. Fordi vi ikke tillater hverandre å være stolte av oss selv, på samme måte som menn er. At Kristian Kjelling dukker opp i reklamer halvnaken er det ingen som reagerer på, med en gang Tone Damli stiller opp litt lettkledd i en musikkvideo så blir det hystri. Og hvem blir det hysteri blant? Jo, blant kvinner! La oss ta et annet eksempel, Caroline Berg Eriksen kanskje mer kjent som «fotballfrue» legger ut et lettkledd bilde av seg selv på Instagram fire dager etter fødselen, hun ser veltrent ut. Reaksjonene hagler. Gry Larsen, tidligere statssekretær i Arbeiderpartiet legger ut bilde av sin mage etter fødselen som et motsvar, ikke fult så stram som fotballfrue sin. Men her igjen, kvinner bryter ned kvinner. Det skjer hele tiden. Det er nesten så kvinner selv er blitt sin største fiende.

 

Vår neste kvinnekamp blir å lære kvinner å slutte og rakke ned på hverandre, og begynne å gi dem troen på seg selv.