hits

Normale mager.

kommentarer

Den store debatten på sosiale medier om dagen er om kvinners strekkmerker på magen etter fødsel. Debatten handler om hva som er normalt og ikke. Det er ofte det den gjør i Norge, det er om å gjøre å være mest normal. Jeg ser kommentator i VG skriver. «Vi er ikke sjalu. Vi er bare vanlige» eller twittermeldinger som #normalmage


Det normale er å bruke en del tid på å få bort magen som i ni måneder har båret på et lite liv. Og med en gang denne såkalte fotballfrue legger ut et bilde av seg i undertøy fire dager etter fødselen, ja da blir det ramaskrik. Hun blir kalt et dårlig forbilde og det påstås hun legger opp til et enormt kroppspress. Og kanskje er det sant i enkeltes øyner.


Men likevel reagerer jeg på at man kritiserer fotballfrue så hardt. Det er nesten blitt en trend å legge ut før og etter bilde av seg etter en fødsel. Det er bare å ta noen klikk inn på diverse mamma-bloggere. Det er greit å legge ut slike bilder om du er «normal». Om du derimot ikke er normal, altså slank og uten strekkmerker ja da får du høre det.

Så at fotballfrue viser frem en mage uten strekkmerker og som er forholdsvis stram provoserer nok mange, fordi det ikke er normalt. Med en gang ting i Norge ikke er normalt blir det ramaskrik.


Så synes jeg faktisk fotballfrue er litt tøff. Fordi hun tørr stå i mot en jantelov. Og fordi hun tørr vise en veltrent kropp etter en fødsel som hun er stolt av. Og det er der det ligger. Vær stolt av  kroppen din uansett om du er tynn eller mer formfull, om du har født eller ikke. At fotballfrue er tynn etter fødselen bør for det første ikke overraske mange, hun har før provosert med bilder hvor hun har vist litt hud. Og har etter det jeg er kjent med trent mye gjennom svangerskapet. Så, er dere egentlig overrasket over at hun ser slik ut? 


Så skal jeg være enig i at det kan diskuteres hvor sunt forbilde hun generelt er. Men det er litt ironisk å lese alle kommentarer om det å være «normal». For med en gang du er litt unormal, da blir det debatt. Og det er litt typisk Norge, typisk Norge hvor alt skal være normalt. 


Hadde hun vært litt mer formfull for å si det forsiktig, og hadde lagt ut bilde før og etter. Om hun rett og slett hadde vært mer normal, altså om magen hadde vært deigete og ett par strekkmerker så hadde det ikke vært halvparten så mye opptøyer som det er nå. 


Om vi ser litt større på debatten, så er den litt selvmotsigende når kommentatorer i store medier kritiserer folk for å være unormal. Si hva du vil om fotballfrue, men janteloven tar litt overhånd her. Konklusjonen er enkel; I Norge bør du være normal.